Одним з улюблених страв дорослих і дітей є піца з курячого філе, різновид з салямі, морепродуктами, овочами і, звичайно ж сиром. Саме без останнього не обходиться жоден вид італійського страви. Його смак додає пікантності або ніжності, додає гостре післясмак або молочний присмак.
Тільки уявіть собі, гаряча піца з коханою начинкою і багато сиру, який тягнеться за шматочком - що може бути краще. А щоб така фантазія стала реальністю, необхідно знати, який сир найкраще підходить для піци і як правильно його додавати.
Через що сирний шар може не плавитися?
Здавалося б, сир завжди і всюди додається до піци. Але дегустуючи блюдо раз по раз можна помітити, що в одних закладах сир дійсно тягнеться, а в інших абсолютно не розплавляється, залишаючись статичним шматком на поверхні. Такої ж помилки можуть повторити господині, які не знають, який сир краще використовувати для піци і просто беруть той, що є в холодильнику. Щоб молочний продукт перетворювався в м'які нитки, а не затвердевал міцної кіркою, потрібно розібратися в процесі його плавлення.
Важливо дотримуватися два аспекти:
- вибрати правильний сорт сиру;
- додавати його в потрібній кількості і в правильній послідовності.
Почнемо по порядку - який сир краще підходить для піци і чому. Кухарі та пиццайоло в один голос скажуть, що для італійського блюда краще віддавати перевагу молодим сирів. Це ті різновиди, які дозрівають не більше п'ятнадцяти днів. Саме за такої умови продукт буде дійсно розтікатися на тесті і начинці.
Деякі види сиру не те що не плавляться, а відразу тверднуть, підгорає, видають неприємний аромат, якого не було до термічної обробки. Тут справа не в тому, який сир для піци краще, корінь проблеми в неякісному складі. Краще ігнорувати сирні продукти, дешеві аналоги, підробки. Адже є ризик зіпсувати страву цілком, витратити гроші, але не отримати взамін нічого.
Особливості приготування піци з тягучою сирної прошарком
Щоб сир тягнувся як в кіно, важливо знати секрет. Так, наприклад, правильна піца з сиром пармезан, готується відразу з двома шарами сиру. І це не щедрі подарунки від кухаря або ресторану, а технологія, що дозволяє зробити дійсно тягучу прошарок. Коли додавати сир:
- на тісто поверх томатної пасти;
- як заключна нотка,поверх всіх інгредієнтів.
Виходить, що з'єднання правильно підібраного сиру і технології його укладання подарує відмінні смакові відчуття.
Популярні сорти «тягнеться» сиру, які кладуть в піцу
Настав час дізнатися, який сир найкраще для піци, будь вона приготована на професійній або домашньої кухні.
Моцарелла - візитна картка італійської піци
Почнемо з традиційних видів. Саме моцарелла вважається однією з найбільш затребуваних різновидів молочного продукту, який використовується для піци. Вона м'яка, занадто не розтікається, утворює м'яку скоринку на поверхні, відмінно поєднується з усіма інгредієнтами. Але і тут не обійшлося без тонкощів. Складно сказати, який сир моцарелла краще для піци, адже він буває кількох видів:
- кульками або косичками, які зберігаються в спеціальному розсолі - такий тип в піцу додається в подрібненому вигляді;
- бруски - варіація твердого сиру, який натирається, а після запікання розпадається на нитки;
- підкопчені аналоги - пікантна нотка для готового блюда.
У домашніх умовах для піци який сир краще - вирішувати господині. Допускається навіть використання бринзи - далекої родички моцарели, яка має більш виражений смак і аромат.
Пармезан - ще один улюблений сир італійців
Італійська кухня може похвалитися безліччю страв, куди б додавався пармезан. Це твердий сир, який має насичений відтінок. У пармезану історія настільки дивовижна, що не використовувати його в улюблених стравах було б злочином. До того ж, як відомо, він кришиться або ріжеться тонкими пластинками, тому під впливом температури, легко розплавляється на піці.
Додаткові варіанти сирів від Fresh Rolls
Не тільки моцареллі і пармезаном судилося опинитися в італійських стравах. Так, наприклад, піца з соусом барбекю може мати в своєму складі і інші сиру. Серед них:
- маасдам - легко розплавляється і перетворюється в корочку;
- голландський сир - ідеальне рішення для верхнього шару;
- чеддер - твердий, але пластичний молочний продукт, завдяки якому можна отримати ті самі нитки;
- Емменталь - під час термічної обробки на високих температурах набуває потрібну пластичність;
- гауда - хороша ступінь розплавлення в поєднанні з приємним золотистим відтінком.
Цікавий факт: наприклад, піца з пармезаном і сиром дор блю може видозмінюватися. Кухарі часто експериментують і замінюють класичний пармезан на його не менше смачні аналоги - Швейцарський сир, Грана Падано, Рокишкис.
Недорогі сорти, які підходять для приготування піци
Якщо фінанси обмежені, то це не привід відмовляти собі у смачному обіді чи вечері. Потрібно просто дізнатися, який сир краще для піци з недорогих сортів. Головними аналогами можна вважати сулугуні та адигейський сир. Другий відмінно замінює моцарелу, хоч і відноситься не до італійської, а черкеської кухні. Даний продукт має м'яку структуру, ніжний молочний присмак, але при нагріванні нітрохи не поступатиметься європейським ласощів.
Ще один сир для піци, який краще використовувати при обмеженому бюджеті - сулугуні. Це розсолу грузинський сир, для якого характерна якась слоистость структури.
Дозволяється використовуватися і такі найменування як Едам або вершковий сир.
Чи сумісна піца з благородною цвіллю?
Багатьох початківців кулінарів цікавить питання який краще сир для піци - з цвіллю або без. Але тут немає однозначної відповіді, оскільки продукти з вираженим смаком повинні служити не основою, а доповненням до страви. Отже, шматочок сиру з пліснявою дозволено додавати, але його краще не використовувати для заповнення відразу двох шарів піци.