Багато замовляли суші в офіс або додому, вибирали подібне блюдо для буднів і свят. Яскравий смак, корисні і ситні інгредієнти, різноманітність варіантів, серед яких точно знайдеться поєднання до душі. Так як японська кухня вже котрий рік утримує впевнене лідерство, то багато господинь захотіли дізнатися, в чому секрет її популярності і як готувати роли на домашній кухні.
Риба, морепродукти, овочі, сир, норі, рис - все це базові складові майбутнього страви. А ось як зробити так, щоб з звичайних продуктів на світ з'явилися роли - розповімо далі в статті.
Рис: який вибрати і як його використовувати для приготування ролів?
Важливо, щоб рис, який входить до складу суші з лососем, мідіями або гребінцями, тримав свою форму. Тому в торговій точці краще віддавати перевагу сортам, які містять більше крохмалю. Йдеться про круглозернистих різновидах, які часто мають позначки "для суші". Проте є такий знайдений не буде, то підійде і аналог.
Вибір крупи - половина успіху. Тепер слід її правильно приготувати.
Як готувати рис для суші
Щоб знати, як приготувати роли в домашніх умовах, слід навчити готувати кожен інгредієнт. Для рису важливо ретельне промивання. Зазвичай це десь сім-десять разів, поки вода не буде абсолютно чистою і прозорою. Наступний крок - замочування. Сушисти в ресторані виділили б близько п'яти годин на дану процедуру, але для домашньої роботи вистачить і півгодини. Далі - безпосередньо варіння. Для цього слід взяти каструлю з антипригарним покриттям, поставить її на великий вогонь і прикрити кришку. Варити рис, наприклад, для суші з копченим вугром, необхідно протягом 15 хвилин, до повного википання води, а після ще настільки ж залишити його "доходити". Готову крупу слід перекласти в скляну або дерев'яну посудину.
Але і це ще не все. Щоб рис отримав свій пікантний присмак, буде потрібно заправка.
Інгредієнти заправки
Необхідно взяти:
- рисовий оцет (близько 180 мл);
- цукор (140 г);
- білий херес (1 ст.л.);
- сіль (близько 30-40 г).
Все це міститься в посудину, де вміст доводиться до кипіння. Як тільки інгредієнти розчиняться, можна заливати заправку до готового рису. Знаючи такі тонкощі, питання як робити роли стає більш зрозумілим.
Філадельфія від Fresh Rolls - готуємо знамениті роли легко
Одними з найбільш популярних видів ролів є Філадельфія. Саме вона поєднує в собі ніжність вершкового сиру, свіжість овочів і пікантність риби. Пропонуємо спробувати приготувати такий набір вдома. Для цього необхідно придбати:
- норі;
- лосось;
- сир;
- рис;
- свіжі огірки.
Інструкція як зробити роли досить проста. Важливо дотримуватися кожному пункту і намагатися виконати його на 100%.
Процес приготування
Перше, що слід зробити - відварити рис, згідно з вищевикладеними рекомендаціям, заправити його. Далі - підготовчий етап, на якому буде потрібно:
- очистити і нарізати огірок;
- підготувати скибочки риби;
- взяти ближче до себе сир і норі;
- озброїтися девайсами.
Хтось уже міг бачити як крутити роли, тому заздалегідь придбав спеціальний килимок з бамбука. Однак якщо такого в будинку немає, то його можна замінити. Не варто переживати, що без циновки блюдо буде невдалим. Даний девайс дійсно полегшує процес, але можна прикласти трішки кмітливості і результат порадує.
Якщо немає інформації щодо того, чим крутити роли якщо немає килимка, то дана стаття буде дуже корисною. Фольга, папір, серветки, харчова плівка прийдуть на допомогу.
Що робимо далі:
- кладемо норі на килимок;
- викладаємо на нього шар рису, який беремо вологими руками;
- перевертаємо рогожу так, щоб рис опинився зверху;
- викладає сирний сир;
- формуємо рол.
Далі чинимо так, як роблять роли професіонали. Викладаємо шар риби і знову перевертаємо, щоб лосось опинився зверху. Залишиться тільки присипати рол кунжутом і акуратно розрізати його на кілька частин - шість або вісім.
Гарячі роли з вугром і кунжутом
Ще однією варіацією улюблених страв будуть гарячі роли. Спочатку може бути незрозуміло,
як приготувати роли, щоб зверху ще з'явилася запечена скоринка. Але і цей процес досить простий, якщо знати, що робити.
Які інгредієнти знадобляться:
- рис;
- норі;
- вугор;
- овочі - огірок, зелена цибуля, часник;
- кунжут;
- сир;
- крабові палички.
Технологія приготування буде схожою з Філадельфією, однак не обійдеться і без своїх секретів. Починаємо, як завжди, з відварювання і заправки рису. Складно уявити, як робляться роли гарячими без духовки. Тому включаємо плиту і починаємо її нагрівати. Далі готуємо "шапочку" - змішуємо сир, крабові палички, солимо і перчимо складу за смаком. Готуємо овочі і рибу. Починаємо викладати:
- Лист норі.
- Смужку кунжуту.
- Рис.
- Вугор, огірок і цибулю.
Робимо правильну форму, адже вже відомо як загортати роли згідно з технологією. Готовий брикет необхідно розрізати на частини, викласти на пергамент, "прикрасити" готової сирної сумішшю. Тепер можна сміливо відправляти блюдо хвилин на сім в духовку, температура якої вже досягла двохсот градусів.
Щоб надати порції особливої пікантності, кухарі радять додати до нього соус унагі. Не варто забувати і про традиційні доповнення до ролам - імбир і васабі. Перший використовується для "очищення" смакових рецепторів перед наступною порцією східного блюда, а другий надає гостроти інгредієнтів.