Піца - страва італійської кухні, яке так полюбилося гурманам з усього світу. Від простої коржі вона трансформувалася в справжній витвір кулінарного мистецтва, набула поширення не тільки в Італії, але і в США, країнах західної та східної Європи. Багато господинь знають персональний секрет рецепту тесту для піци, оскільки частенько готують страву у себе вдома. Більше про історію походження, відмінності в рецептурі тесту і інші особливості піци ми розповімо далі.
Що таке піца
Коржик з прісного тіста з начинкою всередині, яка запікається в печі - саме так виглядає загальний опис такого блюда, як піца. Обов'язковою інгрідентом є сир, оскільки без нього не обходиться жоден різновид популярної їжі. При цьому, складові начинки можуть варіюватися в залежності від виду піци, регіону, де її готують, національних особливостей, кулінарних фантазій кухаря. Різноманітність торкнулося і тесту під піцу, яке може створювати з використання дріжджів і без них. Виріб може бути тонким, або пишним, при цьому кожне з блюд може сміливо називатися піцою.
Цікавий факт - піца володіє не тільки витонченим, привабливим смаком, але і підвищеною поживністю. Всього пара її шматочків здатні надовго втамувати голод. А все тому, що вона гармонійно поєднує в собі вуглеводи, жири і білки.
Трохи історії
Кажуть, що історія піци, як і сама страва, схоже на строкате ковдру з яскравих моментів. І справді, перші аналоги подібної їжі з'явилися ще в давнину, коли предки почали випікати коржі в печах. Залежно від регіону, вони могли носити різні назви. На території нинішньої Італії і Середземномор'я, популярною стравою була фокаччею - найбільш віддалений "родич" сучасної піци.
Але вже до 977 році слово "піца" з'явилося в офіційних першоджерелах. Воно мало такі розшифровки як:
- данина, яку необхідно платити;
- дієслово "товкти";
- "З'їсти все за один раз";
- аналогія до грецького слова "пита".
До сучасного подобою випічка прийшла аж в 17 столітті. Кулінари стали робити тісто піци плоским, обов'язково додавати туди помідори, а також всілякі начинки. Це була ситна і економна їжа, яку можна було взяти з собою в дорогу. Піца стала користуватися популярністю не тільки у знаті, але і простого народу.
Поступово про прекрасне блюді дізнавалися по всьому світу. Так почали відкриватися перші заклади, де подавали піцу. Від стріт-фуду вона трансформувалася в даний ресторанне блюдо і головну фішку безлічі закладів харчування.
Види тіста для піци
Коли хочеться чогось смачненького, то першою на думку спадає гаряча піца. Звичайно, можна просто взяти і замовити піцу,а можна постаратися і зробити її своїми руками. У будь-якому випадку, перед тим, як вибрати фаворит, необхідно розуміти, який може бути піца, чим вона відрізняється між собою.
Начинкою, скажуть багато, і не помиляться. Однак вміст не єдина відмінність страви один від одного. Головне - це основа, корж, для якого вибирається особливе тісто. Від його рецепта і буде залежати майбутній зовнішній вигляд виробу, а також його смак.
Існує не один рецепт, де борошно, вода, оливкова олія, базилік або томати додають в різній пропорції. Однак гарне тісто на піцу можна умовно розділити на три категорії:
- листкове;
- дріжджове;
- бездріжджове.
Пропонуємо докладніше вивчити кожне з них.
Листкове тісто для піци
Однією з варіацій основи для піци є використання листкового тіста. Воно має ряд переваг - легкість, легкість, але при цьому ситність.Після приготування, воно поділяється на безліч найтонших шарів, тому створюється враження, ніби блюдо дійсно тане в роті. Додатковими плюсами листкового тіста будуть:
- хрустка структура;
- рум'яна кірочка.
Основою для приготування тіста виступає поєднання:
- борошна;
- води;
- масла;
- цукру;
- солі;
- дріжджів;
- молока;
- яєць.
Але для того, щоб приготувати тісто для піци смачним, необхідно взяти кожен інгредієнт в правильній пропорції. Кількість кожної складової залежить від діаметра майбутнього страви, кількості коржів.
Якщо прийнято рішення готувати основу з листкового тіста, то важливо пам'ятати, що його не можна довго місити руками. Через тепла, що виділяється може розтанути масло, яке повинно плавно топитися на високих температурах в духовці.
Дріжджове тісто для піци
Тісто на дріжджах - класичний рецепт, який використовується для піци. Саме такий спосіб дозволить зробити основу тонкої, але при цьому еластичною. Знадобляться такі продукти як:
- сухі дріжджі;
- вода і молоко в рівній пропорції;
- борошно;
- кухонна сіль;
- оливкова олія.
Всього кілька інгредієнтів дозволять створити смачний корж, на який можна викладати улюблену начинку. Важливо розуміти, що мало тільки в теорії знати, як правильно приготувати тісто дляпіци,слід не забувати про маленькі хитрощі. Наприклад, що тісто в духовці буде трохи підніматися, тому віддають перевагу катанню його треба максимально тонко. Щоб основа не роздувається під впливом високих температур, її необхідно проколювати виделкою по всьому діаметру.
Бездріжджове тісто для піци
Такий рецепт набув широкого поширення за рахунок того, що тісто легко і швидко готується, йому не треба часу на те, щоб "піднятися". При тому, блюдо на такій основі буде добре пропікатися.
До просіяного борошна необхідно буде додати яйця, розтоплене вершкове масло, сметану, цукор і сіль. Отриману масу потрібно місити руками до тих пора, поки вона не стане однорідною, без грудок. Далі залишиться тільки накрити сире тісто і дати йому "відпочити". З таким матеріалом стане простіше працювати - воно легше розкочується і приймає потрібну форму.
Тонкий або товстий шар
Тепер всі знають, з чого роблять тісто для піци і можна вибрати свій улюблений варіант. Однак з популярністю італійського блюда не вщухають суперечки про те, яка основа краще - тонка або товста. Адже деякі рецепти пропонують створити пишний корж, схожий на булочку, інші ж, навпаки, тонкий, хрусткий, практично невидимий. Єдиної відповіді не існує. Адже кожен може вибирати блюдо по своєму смаку. Комусь подобається, коли тесту і начинки побільше, хтось цінує вишуканість і витонченість в кожному шматочку. Головне - задоволення від прийому їжі. І якщо воно є, то піца в будь-якому випадку правильна.
Піца від Fresh Rolls - економимо ваш час
Якщо є бажання спробувати справжню піцу, а часу на домашнє приготування немає - нічого страшного. Адже завжди можна замовити улюблену страву в Fresh Rolls. Смачно, швидко і вигідно - що може бути краще. У меню представлені топові позиції з італійської та японської кухні, а також популярні закуски, страви WOK, десерти моті та напої.
Акції, подарунки, смачна їжа, оперативна доставка - все зроблено для того, щоб кожен клієнт залишився задоволеним.