Суші і роли - одне з найбільш популярних страв японської кухні. В Україні багато регулярно замовляють, наприклад, сет Філадельфія, Каліфорнія, або намагаються приготувати їх самостійно в домашніх умовах. Рис, морепродукти, риба, овочі і сир - чи довго може зберігатися таке поєднання продуктів? Адже якщо вже починаєш сам крутити роли, то хочеться, щоб блюдом можна було ласувати не один день. А коли замовляєш сет, важливо розуміти, що приїхали виключно свіжі страви, після яких буде відмінне самопочуття. Пропонуємо докладніше вивчити терміни і способи зберігання суші та ролів.
Скільки годин зберігаються роли?
Як тільки кур'єр доставляє довгоочікуваний пакет, в якому улюблені позиції, наприклад, сет Лососевий бум, або фірмовий Fresh Rolls, то хочеться скоріше з'їсти все до останнього шматочка рису. Але не завжди це вдається зробити. Голод диктує свої правила і багато хто набирають більше суші, ніж можуть посилити за один раз. Чи не викидати ж їжу - логічне зауваження, яке наштовхує на думку про збереження порції на наступний прийом їжі. Часто навіть на завтра.
І тут же виникає резонне питання - скільки годин "живуть" роли? Де і як їх правильно зберігати? Чи підійде для цього звичайний холодильник?
Але такі питання актуальні і не тільки для домашньої обстановки. Не завжди приймається рішення замовити роли. Іноді в магазині вони привертають не меншу увагу. І тоді взагалі не відомо, скільки зберігати суші, адже точний час приготування може бути не вказано.
В середньому, стандартний набір може перебувати в холодильнику протягом 24 годин. За добу з інгредієнтами нічого не станеться за умови, що кожен з них спочатку був першої свіжості. Важливо розуміти, що даний часовий показник може зменшуватися або збільшуватися виходячи їх начинки.
Так, в давнину, кухарі намагалися максимально продовжити час на вживання продукту. Тому вони, в основному, використовували рис і мариновану рибу. Сьогодні ж, основу складають швидкопсувні продукти:
- овочі;
- сир;
- свіжа риба і морепродукти.
Отже, скільки можуть зберігатися суші залежить, в першу чергу, від стану кожного з компонентів.
Перше, що слід запам'ятати - суші можна готувати тільки їх самих свіжих продуктів. Це стосується і домашніх кулінарних експериментів, і, звичайно ж, ресторанної подачі. Звичайно, роли якийсь час можу перебувати в холодильнику. Але орієнтуватися слід на мінімальні терміни придатності.
Термін зберігання ролів після приготування в холодильнику
Вважається, що ідеальним варіантом вживання страви будуть перші 3 години після його приготування. Це час продукти можуть перебувати при кімнатній температурі. Якщо цього не відбувається, то суші краще перемістити в прохолодне місце.
Багатьох цікавить питання - чи можна зберігати суші в холодильнику і не втратять вони при цьому своїх поживних компонентів. По можливості, роли і суші краще їсти відразу, але якщо так не виходить, то в холодильнику вони повинні провести не більше доби з моменту приготування. А ось різновиди з використанням сирої риби слід вжити протягом трьох годин. Ще один виняток - позиції з сирами. Для них оптимальний час - 5 годин. Однак якщо такої можливості немає (особливо коли страви робилося самостійно), краще зберігати їх в нерозрізаний вигляді.
Ще одне питання - як зберігати суші в домашніх умовах, якщо це теплий або десертний варіант. Гарячі роли необхідно їсти відразу після приготування або доставки. А ось десертні або виключно овочеві позиції, в теорії, можуть зберігатися і два дні. Але на той час вони вже втратять свої відмінні смакові якості, соковитість, апетитність.
Чи можна зберігати роли в морозилці?
Відомо, що заморозка допомагає позбутися від мікроорганізмів і паразитів, які можуть жити на поверхні продуктів харчування. Тому деякі продукти, особливо в ресторанах, просто відправляють в морозилку чекати свого часу. Але якщо ми говоримо про те, як зберігати суші, то такий спосіб протипоказаний. І ось чому:
- рис після заморозки стане сухим і неприємним на смак;
- зовнішній вигляд страви буде далекий від ідеалу;
- смакові якості будуть помітно видозмінені в гіршу сторону.
Норі та овочі втратять колишню свіжість, риба і морепродукти перестануть бути соковитими і стануть нагадувати тягнеться гуму.
Умови зберігання ролів
Роли і суші, як і будь-яке інше блюдо, має свої норми ТУ, які слід дотримуватися. Якщо з якоїсь причини не вдалося вжити відразу все блюдо цілком, то необхідно взяти плоску тарілку, викласти на неї роли і накрити все це харчовою плівкою. Такий спосіб не дозволить рису увібрати аромати з холодильника і остаточно зіпсувати страву.
Важливо розуміти, що скільки можуть стояти суші залежить і від часу їх приготування. В середньому, слід дотримуватися правила 18 годин. І то, якщо температура буде підтримуватися на рівні 2-6 градусів вище нуля.
За якими ознаками відрізнити свіжі роли і суші?
Наприклад, вам все-таки треба було помістити роли в холодильник. Або ви вирішили придбати готову страву в супермаркеті. Час відповідає нормам, а ось зовнішній вигляд страви не викликає довіри? Слід знати важливі правила, за якими можна відрізнити свіжі суші від прострочених.
Перше, що необхідно зробити - вивчити їх зовнішній вигляд. Звернути увагу слід на колір інгредієнтів (вони повинні бути такими ж яскравими, як і при нарізці), а також їх запах. Якщо за цими критеріями все нормально, то можна переходити до смакових якостей. Вони допоможуть зрозуміти, чи можна їсти суші на другий день і зберегли свіжість їх інгредієнти.
Що повинно насторожити:
- водянисті і м'які овочі;
- жорсткий і сухий рис, який складно прожувати;
- тверді шматочки риби;
- норі, яке засохло.
ТОП-5 ролів від FRESH ROLLS
Можна не сумніватися, в Fresh Rolls гостям завжди подають виключно свіжі суші і роли з-під ножа шеф-кухаря. Постійні покупці вже встигли оцінити меню і обрали для себе топові позиції:
- "Філадельфія";
- "Каліфорнія";
- "Лососевий бум";
- "Блек мамба";
- "Чорний дракон".